Cimetove rolice | diamond fork
Tale recept, kot mogoče mnogo drugih naslednjih bo kar v slovenščini, predvsem zato, ker je zdajle že precej pozno in se mi ne da prevajati v angleščino. Že to je dovolj komplicirano, da moram pri vsakem angleškem receptu preračunavati mere iz skodelic in unč v grame. Poleg tega pa Američani pogosto uporabljajo sestavine, ki jih v Sloveniji sploh ni. Mislim, a je že kdo v trgovini videl začimbo pumpkin spice?
Čez vikend sem naredila cinnamon rolls oz. cimetove rolice, ki sem jih že dolgo imela na svojem kuharskem seznamu želja. Prvič sem rolico poskusila v praški pekarni na obisku pri sestri, tele pa so bile ravno tako odlične. Sicer bi lahko uporabila manj sladkorja za preliv, drugače pa so rolice kot prave.
Testo
1/2 skodelice toplega mleka
1/2 žlice suhega kvasa
1 žlica sladkorja
1/2 čajne žličke soli
1 žlica olja
1 jajce
200 g moke
Polnilo
60 g stopljenega masla
1/2 skodelice rjavega sladkorja
1 žlica cimeta
Preliv
60 g sira Philadelphia
25 g masla
60 g sladkorja v prahu
5 žlic mleka
Postopek
- Z ročnim mešalnikom (z metlico za gnetenje) zmiksaj mleko, kvas, sladkor, sol in jajce. Nato dodaj še olje in postopoma tudi moko.
- Pokrij in pusti vzhajati 1 uro.
- Zvaljaj testo v pravokotnik.
- Namaži s stopljenim maslom. V skodelici zmešaj rjav sladkor in cimet, ter mešanico potresi po testu.
- Navij in nareži na kose, široke za 3 prste, lahko tudi več.
- Kose daj v malo namaščen pekač in pokrij za 30-45 minut.
- Pečico segrej na 165 °C in peci 15 minut oziroma dokler ni pecivo malo zagorelo.
- Vmes naredi preliv: Najprej zmiksaj sir, maslo in mleko, nato dodaj še sladkor.
- Preliv polij po vročih rolicah, nato pa jih postrezi tople ali hladne.
Ocena: 10/10 ⭐
Čeprav se počasi že pripravljamo na božič, je to še vedno slastno jesensko pecivo, čigar sestavine pa najdemo tudi v ostalih letnih časih in ga tako lahko spečemo kadarkoli. Preliv je bil zelo bogat v okusu in sladek, rolice pa so bile zaradi njega malo lepljive, zaradi česar si lahko obliznil še prste. Dvakratni užitek.