Pita kruh | diamondfork
Trenutno so počitnice, sem pa na 40-dnevnem postu od sladkarij, tako da ne morem speči ne mafinov ne piškotov. Lahko pa spečem kruh, zato sem se odločila, da poskusim narediti grški pita kruh. Septembra sem bila v Grčiji in sem ga pojedla ogromno, pa tudi zelo dober je bil. Ampak je bil večinoma kupljen, ne svež iz kakšne pekarne. Ko sem gledala recepte po Pinterestu, jih je bila večina takih z nasveti, kako naj bo kruh čim bolj napihnjen in tak, da ima žepek, kar se mi je zdelo čudno, ker jih tisti grški niso imeli. No, ampak internet mora imeti prav, in tudi meni so uspeli žepki.
Najboljša nasveta za tako napihnjenost pa sta: 1) testo je treba razvaljati čimbolj enakomerno in 2) na pekač ga položimo s tisto stranjo, ki je bila med počivanjem spodnja, navzgor.
Najboljša nasveta za tako napihnjenost pa sta: 1) testo je treba razvaljati čimbolj enakomerno in 2) na pekač ga položimo s tisto stranjo, ki je bila med počivanjem spodnja, navzgor.
Sestavine
- 1,5 dl tople vode
- pol vrečke instant kvasa
- sol
- 1,5 skodelice moke
Postopek
- V posodi zmešaj vodo, kvas in sol ter polovico moke. Ostalo moko postopoma dodajaj in gneti. Najprej sem uporabila nastavek za gnetenje na električnem mešalcu, potem pa sem nadaljevala z rokami še 5 minut.
- Testo prestavi na pomokano površino in ga še tam malo pogneti, potem pa razdeli na štiri dele. Vsak del oblikuj v kroglico,pokrij in pusti počivati 15 minut.
- Vsako kroglico zvaljaj na debelino 0,5 cm in bodi pozoren na to, da je testo zvaljano enakomerno. Pusti počivati še 40 minut.
- Segrej pečico na 200°C. Pekač pokrij s peki papirjem in nanje položi pite s spodnjo stranjo navzgor. Če se ti ne zdijo dovolj vlažne, jih narahlo poškropi z vodo.
- Peci 10 minut. Tudi če zgoraj ne porjavijo, jih ne rabiš peči dlje. Če se pite ne napihnejo jih lahko uporabiš kot testo za pico. Sama nisem pričakovala, da se bodo, ker sem v peki začetnica, ampak sem imela srečo. Mislim, da je trik tudi v tem, da sem jih pustila počivati precej dolgo in, da sem na začetku uporabila dovolj toplo vodo, ki je aktivirala kvas.
Ocena: 10/10 ⭐
Zelo preprosta izdelava in zelo malo sestavin. Uspele so brez predznanja, bile pa so tako dobre, da smo jih doma pojedli takoj, čeprav jih je bilo res malo.